Føkk det «perfekte»

Okay dette er ikke et vanlig litloo innlegg. Dette er waaay out there, egentlig.

Så, det store newsflashet for tiden er Angelina og Brad Pitt. Alle som ikke har levd under en bro har fått med seg at de skal skilles. Selv jeg som egentlig liker å tro at jeg ikke bryr meg så mye om kjendiser. På TV i går diskuterte de om det kanskje var bra for folk å se at «det perfekte» faktisk ikke er så perfekt likevel. At selv i paradis kan boblen sprekke. Jeg kunne ikke sagt meg mer enig. Det ER viktig, for presset i dag om å være så jævla perfekt i denne verden er stort. Vi, gamle som unge, får stadig input via media og sosiale media hvordan livet «skal» være.

Man går gjennom Instagram og drømmer seg bort i fine bilder på kontoer man følger. Det er trening, det er fjellturer, det er kaféturer, det er digg mat, det er smilende familier, det er snille barn og ryddige hjem. Det er – PERFEKT. Så sitter man der da, i pysjen, med et litt middels ryddig hjem og tenker seg om. Jeg burde ha ryddet. Jeg burde vært på fjelltur for jeg skulle så gjerne få tatt et bilde for å vise at JEG er perfekt og attpåtil temmelig sprek. Hasjtagg sprek, glad, perfekt, mittliverbedreennditt. Etterpå burde jeg ha reist på treningsenteret og tatt bilde der. Så burde jeg ha laget et fantastisk ettertreningmåltid. Hasjtagg nogluten, sunn, sepåmeg. Jeg burde egentlig kjøpt nye møbler for de jeg har tar seg ikke ut på bilde. Jeg burde tatt en fridag med barna for å finne på noe GØY. Eller egentlig ikke for å finne på noe, så klart, men for å få det bilde på Instagram. Hasjtagg familie, happy, vielskerhverandre og krangleraldri. Sånn alt i alt burde jeg fått meg nye barn og mann også, for de er ikke helt plettfri på bilde. Hasjtagg singel, leverlivet, jeghardetmyebedrenå.

Nå snakker ikke jeg om venninner som er på fjelltur eller som tar fine bilder av familien sin, jeg snakker om «perfekte kontoer». Sånne man egentlig ikke burde stalke, men som man gjør likevel. Bismaken er at man føler seg sykt mislykket etterpå. Altfor vanlig liv. Altfor kjedelig. For lite hippt. På Instagram er alt null stress og det er ingen der som sliter. Neida. Folk legger ikke ut vanlige bilder, de legger bare ut de fine sidene og pyntet sannhet. Det er det som tiltrekker oss og det blir som dop og selvskading mikset sammen – vi bare må ha mer.

Et eksempel på det perfekte, eller nei, DRONNINGA av det perfekte på Instagram (jeg leser ikke bloggen hennes) er fotballfrue. Jeg vet jeg beveger meg på tynn is nå for hun er svært profilert og det er svært mange meninger rundt akkurat henne. Spesielt rundt det siste bilde hun la ut av seg selv etter fødsel der hun står, veltrent og tynn, og ser ut som hun er tatt ut fra en hollywoodfilm og ikke to dager etter fødsel. Jeg er sykt provosert av det bilde. Nei jeg er egentlig sykt provosert av hele henne og jeg hadde i grunn lovet meg selv å ikke engasjere meg, men jeg gjør det likevel.

På bildet står hun på en måte jeg vet fremhever magemuskler. Hun skriver alle har forskjellige kropper og at hun kan legge ut et slikt bilde siden alle andre kan det. I tillegg skriver hun at det ikke er for å provosere, og jo Mrs. football, det er det. Hvorfor ellers legger du det ut? Hvorfor ellers står du akkurat sånn? Det er klikkbait så det holder. Media suger tak i det på godt og vondt. Hun tjener MYE penger på å legge ut halvnakent bilde av seg selv i en stringtruse for å si «se hvor perfekt JEG er, sånn er ikke du» og så attpåtil VÅGE å kamuflere det i at det ikke er det hun vil frem til. Hun mener hun kan vise kroppen sin siden alle andre duddelideisne gjør det og får skryt. Hun vil også ha skryt. Skryt og penger that is.

Jeg vet hvordan det er etter en fødsel, og det er ikke sånn. Jeg vet at man blør, man gråter en skvett, man har vondt, man svetter, man får ikke helt til ammingen, brystspreng, man sover ikke, man bekymrer seg. Dette derimot, vet ikke en førstegangsfødende. Jeg har aldri fått et større slag i trynet enn den dagen jeg oppdaget hvilket helvete det var å amme, og for å være seriøs så hadde jeg hengt meg hvis noen hadde lagt ut et slikt bilde for fem år siden da jeg struggla med både det og oppklippet høne. Førstegangsfødende vet ikke at alle er forskjellige. Vi sitter midt i situasjonen som en forskremt fjortissss og lurer på om alt er normalt. Er babyen normal, skal det føles sånn nedentil, skal magen ALDRI trekke seg sammen, kan man noen gang gå normalt igjen? Noen er tynne rett etter, andre ikke. Noen har strekkmerker, andre ikke. Noen får store barn, andre ikke. Noen kan gå etterpå, andre ikke.

Fotballfrue har gjennom hele svangerskapet vært ekstremt nøye med å skrive hvilken uke hun er i. «Ahhh week 36», (se hvor liten mage jeg har her jeg tilfeldigvis står inntil en vegg og bøyer meg slik at den blir enda mindre.) Ja hun er veltrent. Ja hun har liten mage. Ja hun jobber for den kroppen. Likevel er det provoserende. Hvorfor? Fordi hun aldri legger ut et bilde av sannheten. Hun legger bare ut bilde av det perfekte. Det får jenter/damer til å stresse og tenke hva FAEN er galt med meg som ikke ser slik ut til en hver tid. Hun vet den økende trenden at gravide slanker seg for å være tynn under graviditet, hun vet at hun har en innflytelse på at den trenden fortsetter. Likevel gjør hun det – for penger. Hun kan på mange måter sammenlignes med en dealer, han vet hva det han selger gjør med folk, men han tjener jo mye penger på det så pyttsann.

Selv var jeg tynn rett etter fødsel, men for å nå ut til andre enn familie og venner måtte jeg ha spasert naken rundt på Karl Johan og brølt «se jeg fødte i går. Ikke for å skryte men … knis.» Man gjør jo ikke slikt. Man prakker ikke kroppen sin på andre for å lage et ideal. Det trenger heller ikke profilerte folk å gjøre. De kan vise sannheten, vise at de er mennesker med samme problemer som oss andre dødelige. Tenk om hun hadde stått der i nettingtruse og ammebh da, bare det hadde gjort bildet mer positivt og vi hadde sluppet å gulpe opp frokosten vår. Nei, som jeg innledet med, det er fint for oss å se at de som er «perfekte» faktisk bare er mennesker de også (uten at jeg syns det er fint at folk skiller seg). Mr. og Mrs. sjølvaste Smith gikk fra hverandre gitt, what gives. Nå har jeg alltid vært team Jennifer da, men det er en annen sak.

219_socialmedia_selfworth

 

13 Comments

 1. avatar
  Tonje
  september 23, 2016

  AMEN!!! Heia deg!
  Fotballfrue er ut

  Svar
  1. avatar
   litloo
   september 24, 2016

   Iallefall når penger plutselig er mer enn alt 😉

   Svar
 2. avatar
  Line
  september 24, 2016

  Og dette er hvorfor jeg leser Litloo for innleggene og fotballfrue for kommentarfeltet! Du er så bra! Dette er så bra skrevet! Og får jeg barn noen gang skal jeg jammen meg legge ut bilde av nettingtruse, ammebh og fortvilelse – tror det kommer til å matche stemningen greit ?

  Svar
  1. avatar
   litloo
   september 24, 2016

   Haha, ja kanskje vi alle burde gjøre det for å slå tilbake 🙂 Kanskje enkelte tar hintet, tar stringtrusa og de «perfekte» bildene og kryper tilbake i hulen sin.

   Svar
 3. avatar
  Gro
  september 24, 2016

  Ikke bare er du morsom, du er steike meg reflektert, klok og gjennomtenkt også.

  Svar
  1. avatar
   litloo
   september 24, 2016

   Jeg var litt nervøs for å skrive et innlegg så langt utenfor mine egne linjer, så er veldig glad og litt lettet for at dere likte det og ikke bare NEI nå er litloo blitt helt sprø dere. 😛

   Svar
 4. avatar
  Bollemor
  september 24, 2016

  Godt sagt, Hege! Er så einig med deg! Dette kroppshysteriet har tatt heilt av 🙁
  Ser du forresten på «Costa del Kongsvik»? Eine karakteren der er nettopp ei blogg-dame i den kategorien der. Eg er sikker på at ho har hatt fotball-frua i tankane når ho laga den 😉

  Svar
  1. avatar
   Bollemor
   september 24, 2016

   Eller…for eksempel fotball-frua, meinte eg… Ho er ikkje aleine, for å sei det sånn.

   Svar
  2. avatar
   litloo
   september 24, 2016

   Fint at folk parodierer toppbloggerne litt ja 😛 Vart bare så lei når man selv i graviditeten og barseltiden ikke skal få kose seg. Tross alt babyen som er i fokus ikke en jævla kropp.

   Svar
 5. avatar
  Hanne
  september 24, 2016

  Jeg _digger_ bloggen din, og jeg er 100% i mot at vi kan bekjempe kroppspresset med mere kropp… Likevell er jeg litt uenig i kritikken din mot fotballfrue. Kanskje leser jeg andre forum og nyhetssaker enn mine jevnaldrende uten barn, men jeg føler at media den siste tiden har bombardert med «slik ser _den virkelige_ mammakroppen ut» og «dette er slik det _egentlig_ er» etterfulgt av bilder med de ekstreme ytterpunktene. Og når jeg da vet at det også finnes de mammaene uten disse kjennetegnene mener jeg det blir feil å sette en fasit på mammakroppen. Min egen mor har født to barn, hun er slank som en sylfide, ingen strekkmerker, små spretne bryster og ja… Egentlig alt det motsatte av den såkalte fasiten. Skal ikke hun da få være stolt over hva kroppen hennes har presentert ved å produsere to barn? Skulle hun ha blitt usikker på om hun har spist for lite eller gjort noe feil? Satt på spissen nå altså! Jeg har også venninner som ikke blødde etter fødsel, trengte bare vanlig bind og ingen nettingtruse. Hva da med de?

  Poenget mitt er egentlig at kropp er kropp, jeg synes fokuset på å fremheve de som anses som uperfekt blir like feil som å rakke ned på de perfekte. Jeg synes generelt synet på hva som er perfekt bør endres. Men samtidig forstår jeg frustrasjonen til fotballfruen med all kritikken hun fikk fordi hun ikke har en «godkjent» mammakropp. Jeg mener igjen at bildet var feil å dele, men jeg kan forstå den.

  Og helt til slutt tenker jeg vi vil møte en dramatisk nedgang i barnefødsler hvis vi bare skal få lov til å vise fram de absolutt verste baksidene ved mammakroppen. Det sitter garantert mange selvopptatte jenter der uten som velger bort barn i frykt for å ødelegge den fine kroppen sin. Da må det vel være greit å få vite at det er ikke sikkert den blir «ødelagt»? 😉
  Og dette ble langt, beklager! :p

  Svar
  1. avatar
   litloo
   september 24, 2016

   Jeg er en av de du beskriver over her, tynn, ingen strekkmerker og jeg trykte boller i trynet hele svangerskapet. Jeg kaster ikke kroppen min på sosiale media av den grunn for å skryte. Stolt kan man være, men man skal aller helst være stolt over hva den ÅSÅME damekroppen kan gå igjennom, ikke hvordan den ser ut etterpå. Vi blør jo ikke ihjel etter en fødsel, det er renselse og kommer alt mulig dritt fra livmoren. Klumper osv og det er ikke lov å bruke tampong i fare for infeksjoner. Derfor så ikke jeg, personlig, grunnen til å pine meg å gå med stringtruse iallefall, men folk må få gjøre som de vil. Men MÅ de legge det ut på død og liv? Jeg syns at folk skal slutte å poste ting som ikke er sannhet og jeg tok henne som et eksempel for hun legger aldri ut noe som ikke er rosenrødt og positivt. Alt er så fint og se på meg. Det er ikke så lett å forklare til folk som ikke har barn hvor provoserende det er å se. Når det er sagt er jeg enig i at vi godt kan slutte å poste mammakropper på nett. Nok nå, vi har skjønt poenget med at folk er forskjellig. 🙂

   Svar
 6. avatar
  Beate Jakobsen
  september 25, 2016

  For et fantastisk innlegg!! Jeg er så enig 🙂

  Svar
  1. avatar
   litloo
   september 26, 2016

   Takk takk, kjekt å høre! 🙂 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *